12 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ VS ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ...1!


Οι δύο μεγάλοι..αντίπαλοι των Χριστουγέννων κυριαρχούν παντού!Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες...ή μήπως και τα δύο?? Αλίμονο στις δίαιτες και στις διατροφές! Φυσικά, κανένα διαιτολόγιο δεν απαγορεύει την κατανάλωση γλυκών με μια σχετική σύνεση βέβαια!(εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις).
Δικαιολογίες τύπου "είχα μια λιγούρα και έφαγα 3 μελομακάρονα και 2 κουραμπιέδες" και μάλιστα σε επανάληψη κάθε 4ωρο, δεν πιάνουν!!! Για πάμε να κάνουμε λοιπόν, ένα διατροφικό...crash test ανάμεσα στα δύο αγαπημένα μας γλυκά. (γιατί το...γευστικό το κάνουμε μόνοι μας!)


Όσον αφορά στη θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αν και το ενεργειακό τους περιεχόμενο διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τη συνταγή, κατά μέσο όρο αποδίδουν 150 θερμίδες το καθένα. (ω ναι το άτιμο, έχει τόσες!)

Αυτό όμως που ισχυροποιεί τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών, ενώ τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Με άλλα λόγια, τα λιπαρά του μελομακάρονου είναι ωφέλιμα, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Αντίθετα, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η υψηλή κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, οι οποίες σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή ρύθμιση των μεταβολικών μας διεργασιών.
Παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κ.α., ενώ αυτός του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο). Η κανέλλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια, με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Μάλιστα, η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου η οποία έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος ή του χυμού πορτοκάλι. Ωστόσο και τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν τη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες.
Συμπερασματικά, το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όχι όσον αφορά στην ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως στη θρεπτική. 

Και σε αυτό το σημείο αναδύεται ένα δύσκολο στην απάντησή του ερώτημα. Μέχρι πόσα μελομακάρονα μπορώ να τρώω καθημερινά και σε ποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας;
Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας το εξής: το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται κατά βάση από το ποσό της συνολικής ενέργειας που θα προσλάβουμε. Έτσι, αν θέλουμε να κλείσουμε το γεύμα μας με ένα γλυκό, ας φροντίσουμε να μη φάμε τόσο βαρύ κύριο γεύμα.
Την έννοια του μέτρου δεν θα πρέπει να την ξεχνούμε ακόμα κι αυτές τις μέρες, χωρίς φυσικά να μας γίνει και εμμονή!
Υπάρχουν τόσα άλλα όμορφα συναισθήματα να νιώσουμε....ας το κάνουμε λοιπόν!
Καλές & γλυκές γιορτές να έχουμε!


πηγή: www.iatronet.gr
Συμβουλές διατροφής : Αναστάσιος Παπαλαζάρου (διαιτολόγος-διατροφολόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share this