30 Μαΐου 2014

ΤΑ 7 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (ΤΣΑΚΡΑΣ) ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ


Όπως ήδη αναφέραμε σε μια εισαγωγή στο άρθρο μας Τσάκρας και αιθερικό σώμα , το φυσικό μας σώμα είναι ένα ενεργειακό σύστημα, περιβάλλεται από το αιθερικό σώμα και μέσω των ενεργειακών κέντρων (τσάκρας), διοχετεύεται η ενέργεια.
Ας δούμε λοιπόν όσο πιο απλά γίνεται, κάποιες πληροφορίες για τα 7  Ενεργειακά κέντρα (Τσάκρας).
Ξεκινάμε από τη Βάση προς την Κορυφή μιας και όλα ξεκινούν από τη ρίζα με τα πρώτα ένστικτα και τη δημιουργική ενέργεια και έπειτα σταδιακά κατευθύνονται προς τα πάνω μέσω όλων των υπόλοιπων ενεργειακών κέντρων προς την Κορυφή.



1ο ΤΣΑΚΡΑ - ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ
Το πρώτο τσάκρα βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Κυριαρχεί το στοιχείο της γης καθώς σχετίζεται με τη γείωση μας, την ένωση με τη Γη, τη λειτουργικότητα μας στην κοινωνία και στην οικογένεια μας.
Τα κίνητρα του πρώτου τσάκρα είναι πρωτοβάθμια και ενστικτώδη. Επιδιώκουμε καταφύγιο, τροφή, προσπαθούμε να επιβιώσουμε ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Αναπαραγόμαστε. Αυτές οι ορμές είναι θεμελιώδη ένστικτα.
Τα τέσσερα ενστικτώδη κίνητρα ο φόβος, η διατροφή, η μάχη και το σεξ αντανακλώνται στα δύο κατώτερα τσάκρας.
Θετικές ιδιότητες του πρώτου τσάκρα είναι το ένστικτο επιβίωσης που εξασφαλίζει τη συνέχιση του είδους. Μας οδηγεί να ζευγαρώνουμε και να κάνουμε παιδιά και επιτρέπει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Ένα άτομο με δυσλειτουργικό το πρώτο τσάκρα, απορροφάται από τις αισθήσεις του και ασχολείται μόνο με τον υλικό κόσμο. Πιστεύει ότι ο κόσμος του χρωστάει κάτι και ότι όλοι γύρω του θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι ιδιαίτερος. Γίνεται εγωκεντρικός και νάρκισσος.

Το πρώτο τσάκρα περιστρέφεται δεξιόστροφα για τον άντρα, εκφράζοντας τα χαρακτηριστικά αυτού του κέντρου με την έννοια της κατάκτησης και της κυριαρχίας, τόσο υλικά όσο και σεξουαλικά
ενώ για τη γυναίκα περιστρέφεται αριστερόστροφα κάνοντας τις γυναίκες πιο δεκτικές στη ζωοδότρα δύναμη της Γης που ρέει μέσα από το ριζικό κέντρο.

Το πρώτο τσάκρα αντιπροσωπεύει:
Τη σπονδυλική στήλη, τα οστά, το όρθρο, τα πόδια, την εντερική οδό, το κυκλοφορικό σύστημα, και το ίδιο το αίμα.


2ο ΤΣΑΚΡΑ - ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΟΣΤΟΥ
Το δεύτερο τσάκρα βρίσκεται τέσσερα δάκτυλα κάτω από τον αφαλό. Κυριαρχεί το στοιχείο του νερού. Το δεύτερο τσάκρα έχει σχέση με τους άλλους ανθρώπους: πως σχετιζόμαστε με τη δουλειά μας, με τη σεξουαλικότητα και με όλους τους ανθρώπους. Επεξεργάζεται την ενέργεια της Γης που λαμβάνεται από το πρώτο τσάκρα και χωνεύει συναισθηματική ενέργεια στο νευρικό σύστημα. Όταν αυτό το τσάκρα λειτουργεί σωστά, μπορεί να επισκιάσει αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος και να τα εκδιώξει μέσα από το πρώτο τσάκρα ως απόβλητα.

Ένα μπλοκαρισμένο δεύτερο τσάκρα προκαλεί συνεχώς θυμό και φόβο. Δυσλειτουργία σε αυτό το τσάκρα μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να συγχέουμε το σεξ με την αγάπη. Το μεγάλο έργο του δεύτερου τσάκρα είναι να μετατρέπει το σεξ σε αγάπη και το ρομαντισμό σε οικειότητα. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς τα αρνητικά κίνητρα αυτού του τσάκρα είναι μια ανάγκη για τον έλεγχο των άλλων μέσω του χρήματος, της δύναμης, και του σεξ.

Το δεύτερο τσάκρα αντιπροσωπεύει:
Το αναπαραγωγικό σύστημα και τα σεξουαλικά όργανα, τα νεφρά, την ουρική οδό, το λεπτό και παχύ έντερο.


3ο ΤΣΑΚΡΑ - ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ
Συμβολίζει τη σχέση με τον εαυτό μας, τον εγωισμό και τη δύναμη μας, την αυτοπεποίθηση μας και την καθημερινή προσωπικότητα μας. Ονομάζεται και "ηλιακό πλέγμα" και βρίσκεται πάνω από τον αφαλό και κάτω από το διάφραγμα. Η δύναμή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, για να εκδηλώσουμε τις φιλοδοξίες μας στον κόσμο.
Η θηλυκή δύναμη του πρώτου τσάκρα και η αρχέγονη σεξουαλική ενέργεια του δεύτερου τσάκρα μετατρέπονται σε μια δύναμη, που το τρίτο τσάκρα χρησιμοποιεί για την εκπλήρωση των ονείρων μας. Όταν θα ξυπνήσουμε τη δύναμη αυτού του τσάκρα, βιώνουμε αφοβία και μια προσήλωση που δεν μπορεί να αποθαρρυνθεί από τις αντιξοότητες. Τα εμπόδια στον δρόμο καταρρέουν.
Η λειτουργία του τρίτου τσάκρα είναι να μεταφράζει το όραμα σε πραγματικότητα. Το στοιχείο της φωτιάς που κυριαρχεί, είναι η δύναμη για την παραγωγή ονείρων. Η λέξη κλειδί για αυτό το τσάκρα είναι υπηρεσία.

Όταν είναι μπλοκαρισμένο, μπορεί να καταστείλει την πρωτογενή μας φύση ή λίμπιντο και να  έχουμε την τάση να βλέπουμε τον εαυτό μας σαν θύμα.

Το τρίτο τσάκρα αντιπροσωπεύει:
Το συκώτι, τη χολή, το πάγκρεας, το στομάχι, νευρικό σύστημα.


4ο ΤΣΑΚΡΑ - ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Το τσάκρα της καρδιάς βρίσκεται στο κέντρο του στήθους. Κυριαρχεί το στοιχείο του αέρα. Είναι το συναισθηματικό τσάκρα, εδώ ανήκει η αγάπη προς τον εαυτό μας αλλά και η ικανότητα να εκφράσουμε την αγάπη μας στους άλλους. Είναι το κέντρο από το οποίο διαμορφώνουμε τις σχέσεις αγάπης με όλους γύρω μας.
Η αγάπη του τσάκρα της καρδιάς δεν είναι αυτό που νιώθουμε όταν πρωτοερωτευόμαστε, είναι η αγάπη άνευ όρων που δεν εξαρτάται από άλλους για να υπάρχει. Αυτού του είδους η αγάπη δεν είναι εστιασμένη σε αντικείμενα, μπορεί να είναι ακόμα και απρόσωπη. Αυτού του είδους η αγάπη δεν είναι ένα μέσο για ένα σκοπό. Δεν οδηγεί απαραίτητα σε γάμο ή σχέσεις. Είναι αυτοσκοπός. Ένα ισορροπημένο τσάκρα της καρδιάς μας επιτρέπει να δεσμευτούμε για οικειότητα εν μέσω αγάπης. Ενσωματώνει τις αρσενικές και θηλυκές αρχές μέσα μας, και δεν αναζητούμε πλέον αυτό που μας λείπει έξω από τον εαυτό μας.


Ένα μπλοκαρισμένο τέταρτο τσάκρα μπορεί να δημιουργήσει ένα ανεξέλεγκτο πάθος με το εγώ, μέχρι καταστολή ανοσποποιητικού και κατάθλιψη.

Το 4o τσάκρα αντιπροσωπεύει:
Την καρδιά, το δέρμα, πνευμόνες, το κυκλοφορικό σύστημα, θύμος αδένας (ανοσοποιητικό)


5ο ΤΣΑΚΡΑ - ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
Το πέμπτο τσάκρα βρίσκεται στο κοίλο μέρος του λαιμού και επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα και το γενικό μεταβολισμό του σώματος. Είναι το ψυχικό μας κέντρο, υπεύθυνο για τη διόραση, τη διακοή, τη διαίσθηση, καθώς και τη δυνατότητα να επικοινωνούμε χωρίς λέξεις.
Το πέμπτο τσάκρα μας δίνει την δυνατότητα να οραματιστούμε πιθανές μελλοντικές καταστάσεις και να ενεργήσουμε με βάση το όραμά μας. Μας βοηθά να νιώσουμε την ελευθερία των άπειρων πιθανοτήτων και να φανταστούμε ποιοί μπορούμε να γίνουμε. Μας επιτρέπει να κοιτάξουμε μέσα, να συνειδητοποιήσουμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες. Είναι αυτό που δίνει φωνή στα συναισθήματα της καρδιάς.

Ένα δυσλειτουργικό πέμπτο τσάκρα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ψυχικές εμπειρίες. Οι διαταραχές ύπνου είναι συνήθεις, όταν αυτό το τσάκρα δεν είναι ισορροπημένο.
Μια αρνητική έκφραση αυτού του τσάκρα είναι να μας μεθύσει η ίδια μας η γνώση. Οι άνθρωποι που το παθαίνουν αυτό δεν ακούν τους άλλους σε μια συνομιλία. Το να έχουν δίκιο είναι πιο σημαντικό απ' το να δείξουν κατανόηση. Ο κίνδυνος του πέμπτου τσάκρα είναι η τάση του να μετατρέπει την πνευματική διορατικότητα σε δόγμα.

Το 5o τσάκρα αντιπροσωπεύει:
Το λαιμό, την τραχεία, το θυρεοειδή και τις φωνητικές χορδές.


6ο ΤΣΑΚΡΑ - ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ
Το έκτο τσάκρα, ή Τρίτο Μάτι, βρίσκεται στη μέση του μετώπου. Ελέγχει τη σκέψη, τη λογική, τη διαίσθηση και όλες τις ψυχικές ικανότητες, οι οποίες αναπτύσσονται μέσω του διαλογισμού και της ενδοσκόπησης. Όποιος καταφέρει να κατακτήσει αυτό το τσάκρα μπορεί να δει το Θείο μέσα του αλλά και στους άλλους. Αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα αιώνιο ον σε ένα προσωρινό σώμα.

Όταν το έκτο τσάκρα δυσλειτουργεί, το άτομο μπερδεύει την πληροφορία με τη γνώση. Αισθάνεται ότι έχει επιτύχει μεγάλες πνευματικές αλήθειες, όταν το μόνο που έχει είναι μια συλλογή γεγονότων.

Το 6o τσάκρα αντιπροσωπεύει:
Το πρόσωπο, αυτιά, μάτια, μύτη, την υπόφυση και επίφυση(εγκέφαλος)


7ο ΤΣΑΚΡΑ - ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Το τσάκρα (στέμμα) στην κορυφή του κεφαλιού είναι η πύλη μας προς τον ουρανό, με τον ίδιο τρόπο που το πρώτο τσάκρα είναι η πύλη προς τη Γη. Μεταβολίζει την υψηλότερη ενέργεια, την πνευματική. Είναι η σύνδεσή μας με το σύμπαν. Εδώ βρίσκεται η πνευματικότητά μας, η ψυχική μας αντίληψη και η ικανότητά μας να καταπιανόμαστε με πολύ βαθύτερες εσωτερικές αναζητήσεις.
Όταν το τσάκρα αυτό λειτουργήσει σωστά, επιτυγχάνεται το νόημα της ζωής και μια ανώτερη συνειδησιακή κατάσταση.
Εκείνοι που έχουν κατακτήσει το έβδομο τσάκρα κατέχουν σπάνιες δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης της ανάμνησης αρχαίων μνήμων που ανήκουν στην συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας.

Όταν το τσάκρα αυτό δυσλειτουργεί, παρουσιάζει παρόμοια εικόνα με τις ψυχώσεις, όπου το μυαλό είναι αποξενωμένο από τον ανώτερο, πνευματικό εαυτό.

Το 7o τσάκρα αντιπροσωπεύει:
Το κρανίο και τον εγκεφαλικό φλοιό. Είναι ο δείκτης για την υγεία της ψυχής.



πηγή: www.psixologikosfaros.gr , www.politimigi.gr , www.reiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share this